Понеділок 9:00 - 16:00 Вівторок 9:00 - 17:00 Середа 9:00 - 17:00 Четвер 9:00 - 17:00 П'ятниця 9:00 - 17:00 Субота 9:00 - 17:00 Неділя 9:00 - 15:00

Що таке віскозне волокно

У сучасному світі досить часто зустрічаються елементи одягу, на ярликах яких ми бачимо незрозумілу назву - віскоза. На жаль, більшість людей навіть не здогадується про те, що собою являє це волокно. Насправді цей матеріал виготовляється із застосуванням штучних матеріалів. При цьому сама сировина для їх створення є натуральним. Залежно від технології, речі можуть нагадувати шовк, льон і навіть шерсть.

спосіб виготовлення

Перші відомості про матеріал з'явилися в кінці XIX століття. Поступово технологія набувала все більше інновацій, і сучасне виготовлення віскози початок відрізнятися від попередньої методики. Проте, основа процесу залишилася незмінною. В якості головного компонента, який використовується майстрами, є деревина, а саме її целюлоза. При цьому вона піддається спеціальній обробці спеціальними хімічними засобами. В процесі виготовлення зазвичай є кілька основних етапів:

  1. Підготовча робота. Насамперед отримане дерево висушують і подрібнюють до тріски. Отримані дрібні частини поміщають в ємність, яка заповнюється лужним розчином. Її доводять до кипіння. Подальший процес має на увазі віджимання отриманого інгредієнта і подальше подрібнення.
  2. Прядильний розчин. Він виходить в процесі, який має на увазі обробку сероуглеродом. У підсумку ми отримуємо досить в'язку масу, яка втрачає всі можливості протистояти кислоті. У цей момент сюди ж додається барвник.
  3. Формування нитки. Зазвичай цей процес супроводжується «мокрою» обробкою. Раніше отримана маса поміщається в спеціальний прядильний агрегат. Зазвичай тут встановлюються спеціальні пластини з крихітними отворами. Весь цей склад поміщається в раніше приготовлену ванну з кислотою. Під тиском з отворів починає сочитися нитка, яка при контакті з кислотою починає набувати твердість.
  4. Оздоблення і сушка. На цьому етапі відбувається перетворення отриманих ниток у всьому відомий матеріал - віскозне волокно.

види матеріалу

Технологія у кожного підприємства може бути різною, а тому в результаті ми можемо отримати різні вид віскози. Можна створити шовк, штапельного нитка або технічну.

Поступово удосконалюється технологія дозволила тільки недавно розкрити і інші види одержуваного матеріалу. Ця методика має безліч переваг, але в той же час відрізняється дуже високою вартістю.