Понеділок 9:00 - 16:00 Вівторок 9:00 - 17:00 Середа 9:00 - 17:00 Четвер 9:00 - 17:00 П'ятниця 9:00 - 17:00 Субота 9:00 - 17:00 Неділя 9:00 - 15:00

Тканина батист і її особливості

Батист - тканина, яка використовувалася аристократами і багатими людьми в минулому. Зараз доступ до неї має практично кожен майстер з пошиття одягу. Головними відмінностями батисту вважається ніжність при контакті з тілом, прекрасний зовнішній вигляд, але також і особливі вимоги до догляду.

Історія виникнення

Вперше в історії про батисті згадали ще в XIII столітті. Перші торговці почали привозити цю тканину з Індії. Вона вважалася дуже дорогою, тому що поєднувала в собі натуральність походження і унікальний легкий вага. Для з'єднання двох частин в той час використовувався тільки найчистіший бавовна. Такі речі зазвичай використовувалися тільки впливовими і заможними особистостями.

Трохи пізніше про батисті почали писати в книгах. Яскравим тому прикладом вважається згадка специфічного дорогого хусточки, який Араміс від всіх намагався приховати в романі А. Дюма.

У XVII столітті в Європі також почали цікавитися походженням матеріалу. Першовідкривачем тут стає Жан-Батист Камбре, який змінив технологію, взявши замість бавовни льон. Перші тканини були виготовлені буквально в підвалах будинків. Виявляється, підвищена вологість повітря благотворно впливає на процес створення тканини.

Через всього лише кілька місяців батист набуває популярності при дворі, звідки мода перейшла і до менш відомих жителям. У XX столітті навчилися масово виробляти батист, що дозволило тканини стати популярною серед різних верств населення.

види матеріалу

Сучасна індустрія дозволяє створювати батист декількох різних видів:

  1. Вибілений. Ця тканина успішно використовується при створенні весільних суконь, для одягу новонароджених дітей, білизни для ліжку. Нерідко в якості прикраси застосовується ручна вишивка або мережива.
  2. Гладкофарбований. У складі цієї тканини є деяка кількість барвника, який стійко тримається навіть після прання.
  3. Набивної. Відрізняється наявністю різних кольорів і відтінків, а також вишивкою, створюваної як вручну, так і за допомогою машин.
  4. Мерсерізованний. Як хімічного реагенту використовується луг, яка надає ще більшого якості батисту.

Натуральний батист на подив комфортний при використанні. Відмінною характеристикою є відсутність збереження статичного заряду. А природність матеріалу дозволяє використовувати його навіть алергікам.