Понеділок 9:00 - 16:00 Вівторок 9:00 - 17:00 Середа 9:00 - 17:00 Четвер 9:00 - 17:00 П'ятниця 9:00 - 17:00 Субота 9:00 - 17:00 Неділя 9:00 - 15:00

Навіщо потрібен кравецькі крейда?

Пошиття будь-якого виробу складається з декількох операцій, в яких дуже важливі різні дрібниці. Саме від них залежить зовнішній вигляд майбутнього виробу. Однією з таких деталей є кравецькі крейда. Причому важливо пам'ятати, що звичайний предмет для малювання категорично не підходить!

Багато новачків намагаються працювати з білим олівцем, але це не зовсім зручно, так як кінець повинен бути максимально загостреним і довгастим. Даним параметрам відповідає саме кравецькі крейда . Він дозволяє наносити тонкі акуратні лінії, які так важливі при розкрої тканин. Крім того крейда відмінно відпирається або відпарює праскою, що не шкодить виробу.

 

Якими вони бувають?

 

Крейда для викрійок бувають самих різних варіацій. Найпоширенішими є:

  1. Класичний варіант (звичайний за складом крейда відповідної форми). Чудово підходить для перенесення викрійки на тканину, не зрушуючи з поверхні.
  2. Восковий. З його допомогою можна з легкістю наносити тонкі і чіткі лінії, при цьому стружка не обсипається.
  3. Мел-пудра. Для зручності вона часто поміщена в пластиковий корпус, який захищає руки від забруднення.
  4. Зникаючий крейда. Після нанесення на поверхню тканини він без сліду пропаде протягом декількох днів. Також його можна видалити за допомогою праски.

 

Як підібрати потрібний варіант?

 

Не дарма на сьогоднішній день винайдено таку кількість предметів для маркування викрійок і нанесення позначок на тканини. Для кожного матеріалу необхідно підбирати певний вид крейди. Також вибір залежить від тривалості нанесення і необхідності передруку. Наприклад, якщо необхідно, щоб малюнок на тканині зберігався кілька днів, то підходить восковий варіант. Для подальшого перенесення ліній з однієї викрійки на іншу краще взяти звичайний кравецькі крейда.

Залежно від кольору матеріалу підбирається інструмент для малювання на тканині. Для світлих виробів слід придбати яскраві насичені крейда. Якщо тканина темна, то ідеальними варіантами стануть кравецькі аксесуари, які малюють світлими кольорами. Досвідчені швачки рекомендують перед застосуванням кольорової крейди обов'язково пробувати його на клаптику тканини, з якої буде шитися виріб. Це робиться через те, що з деяких світлих тканин сліди видалити важко, а іноді і зовсім неможливо.

Якщо з якихось причин не подобається використовувати кравецькі крейда, то його можна замінити іншими швейними аксесуарами: милом, маркувальних олівцем, копіювальним коліщатком і ін. Але ні в якому разі не можна використовувати звичайний олівець або ручку для письма. Це може безповоротно зіпсувати виріб!