Понеділок 9:00 - 16:00 Вівторок 9:00 - 17:00 Середа 9:00 - 17:00 Четвер 9:00 - 17:00 П'ятниця 9:00 - 17:00 Субота 9:00 - 17:00 Неділя 9:00 - 15:00

Способи визначення розтягування трикотажу

Зазвичай перші питання про самому трикотажі з'являються тільки після придбання першої швейної машинки. При цьому абсолютно не важливий її вид та найменування. Працювати з трикотажем можна на кожній з них. Вважається, що це універсальна тканина. У процесі її використання нерідко постає такий важливий фактор, як розтягнення. Залежно від виду трикотажу налічується кілька різних ступенів деформації, а саме:

  1. Сильно безрозмірний. Зазвичай показник деформації перевищує 5 см.
  2. Малорастяжімий. Довжина виробу може змінитися максимум на 2 см.
  3. Середнє значення. В цьому випадку розтягнення не перевищує 3 см.

Вибираємо найбільш підходящий спосіб

У виробничих цехах процес вимірювання розтягування трикотажу відбувається з використання спеціального сучасного обладнання. У домашніх умовах його розміщення неприйнятно через брак вільного простору і підвищене навантаження на електричну мережу. Тому майстри, що працюють вдома, навчилися інакше обчислювати ступінь деформації матеріалу.

Першим варіантом проведення досліджень вважається складання приготовленої тканини в кілька разів. Слід враховувати параметр, за яким буде визначатися розтягнення - довжина або ширина. У першому випадку матеріал збирається уздовж, а в іншому - поперек. Далі використовується швейний крейда і лінійка. Від краю тканини відміряється рівно 10 сантиметрів і ставиться відмітка на цьому місці. Весь матеріал береться в руки і тягнеться від краю до відміряному відрізку. Головною умовою в цьому випадку є додаток невеликого зусилля, тому що в противному випадку тканину можна зіпсувати - на ній з'являються специфічні заломи. Такі ж відмітини можуть залишитися і на готовому виробі.

Альтернативним варіантом вимірювання розтягування є вимірювальна швейна стрічка. Зазначений відрізок тканини береться в руку і вільно спускається. У підсумку отримуємо ступінь його розтягування.

Проводимо аналіз результатів

Після порівняння розтягування з показниками зі списку, вибираємо оптимальний спосіб обробки тканини.

При наявності несильного розтягування можна відмовитися від припусків зовсім. Хоча в деяких випадках все ж рекомендується залишити буквально пару сантиметрів.

В інших ситуаціях доведеться вносити коректування в основу. Головною відмінністю цієї методики є те, що вона підходить тільки для тих виробів, які будуть щільно прилягати до тіла людини.