Понеділок 9:00 - 16:00 Вівторок 9:00 - 17:00 Середа 9:00 - 17:00 Четвер 9:00 - 17:00 П'ятниця 9:00 - 17:00 Субота 9:00 - 17:00 Неділя 9:00 - 15:00

Матеріал міцніший за сталь - кевларовая тканину

Насправді кевлар - назва торгової марки. Високоміцний матеріал полімерного походження вперше був відкритий в США. Головною його особливістю є те, що він істотно легше стали, але нічим не поступається їй за характеристиками.

особливості розробки

Вперше про кевлар заговорили в 1964 році. Наукового однієї з американських компаній на ім'я Луїза Кволек, вдалося розробити щось незвичайне. На той час їй запропонували посаду в досить відомої на той час компанії Дюпон (DuPont).

Лише в 1971 році первинне виріб вдалося вдосконалити. З тих пір і починається виготовлення цього унікального матеріалу. Він швидко починає ставати популярним в суспільстві.

Приблизно в цей же час в Російській Федерації та Європі з'являється аналог цього виробу. Вони отримали різні назви - СВИ і тварон. Але, так як кевлар все ж є першим, то його і застосовують в подальшому.

виробництво матеріалу

Сьогодні виготовлення цього матеріалу допускається в декількох видах:

  1. Тканина.
  2. Технічна нитку.
  3. Ровінг.
  4. Пряжа.

Це специфічний полімер, який в готовому вигляді кристалізується. У процесі створення використовується технологія поліконденсації, яка має на увазі обробку низькими температурами. В отриману суміш додають різного роду реагенти, а виділяють крихту і гель. Далі ці дрібні частинки висушуються і поміщаються в кислоту. У спеціальній машині з них створюють волокна, а далі поміщають у ванну, де відбувається процес повторного обмивання. Після остаточної сушки волокна готові до використання.

властивості кевлара

Відмінних властивостей цього унікального матеріалу досить багато:

  1. Стійкість до порізів.
  2. Підвищений модуль пружності.
  3. Стійкість до утворення іржі.
  4. Низька електропровідність.
  5. При впливі низьких температур зміцнюється.

Звичайно ж, найголовнішою характеристикою цього матеріалу вважається його стійкість до різних механічних пошкоджень. Матеріал практично не розтягується, а також прекрасно пручається впливу вогню. Відмінною характеристикою є те, що кевлар самостійно гаситися при загорянні. Руйнування спостерігається тільки при підвищенні температури до 430 градусів за шкалою Цельсія. Втрата характеристик при впливі вогню починає не відразу, а через деякий час.