Понеділок 9:00 - 16:00 Вівторок 9:00 - 17:00 Середа 9:00 - 17:00 Четвер 9:00 - 17:00 П'ятниця 9:00 - 17:00 Субота 9:00 - 17:00 Неділя 9:00 - 15:00

Що потрібно і як правильно створити викрійки своїми руками

Ось ми купили тканину, нитки, фурнітуру, зняли мірки, налаштували швейну машинку на роботу і що ж робити далі? А наступним етапом є побудова викрійки вироби. Цей етап дуже важливий. Адже від точності створення креслення залежить те, як буде сидіти одяг, а також кількість поправок під час пошиття і відповідно кількість витраченого часу на роботу. Далі після цього етапу настає лише технічна і частково творча сторона процесу пошиття одягу, аксесуарів, а також інших речей. Тому ми більш детально зупинимося на правилах і особливості створення викрійок.

Що потрібно для побудови викрійок?

Для того щоб швидко і правильно створювати викрійки будь-якого виробу необхідно знати основні лінії креслення, а також сполучні точки. Освоївши основні правила і навчившись якісно будувати основні моделі можна в подальшому з легкістю створювати будь-які фасони. Зміна ліній креслення нагадує принцип конструктора. Тому за допомогою однієї викрійки, яка дозволяє пошити певну модель одягу, за допомогою маніпуляцій з лініями і крапками можна створити абсолютно інший фасон.

Для побудови креслення викрійки знадобляться:

  • папір (можна використовувати спеціальну міліметрівку, ватман або рулон шпалер);
  • олівець;
  • велика і маленька лінійки;
  • лекало для шиття ;
  • копіювальний ролик;
  • сантиметрова стрічка;
  • циркуль;
  • ножиці і скотч.

Креслити рекомендується на твердій рівній поверхні (без вилучень і вм'ятин). Найкраще для цього підходить великий стіл (на ньому ж можна робити розкрій). Якщо немає меблів потрібного розміру, то підійде підлогу. Але на ньому буде не так зручно.

Правила побудови викрійки-основи

Форма-основа - це те, що допоможе створити будь-який фасон одягу. Вона є фактично зліпком тіла людини, для якого створюється виріб. Форма зазвичай складається з двох частин (поличок). Одна з яких представляє собою половинку спинки, а друга - половинку передньої частини. Коли дизайн моделі передбачає асиметричність, то необхідно креслити кожну половинку окремо. У цьому випадку нам знадобляться 4 полички. Необхідно пам'ятати, що на кресленні пройма спинки має менший розмір, ніж на передній частині. Також не варто забувати про виточки. На передній поличці вони глибші, ніж на задній.

Після того, як були нанесені всі лінії і точки, потрібно перевірити ще раз весь креслення. І тільки після цього вносяться заплановані зміни відповідно до обраного дизайну.