Понеділок 9:00 - 16:00 Вівторок 9:00 - 17:00 Середа 9:00 - 17:00 Четвер 9:00 - 17:00 П'ятниця 9:00 - 17:00 Субота 9:00 - 17:00 Неділя 9:00 - 15:00

Корисні поради про розкрої, тонкощі які необхідно знати

У чому власне полягають труднощі при пошитті одягу? В першу чергу новачків лякають викрійки. Але про це не варто переживати. В інтернеті та спеціальних журналах розміщено безліч варіантів викрійок. Вам лише варто перемалювати вже готову модель на тканину. Якщо присутній переляк перед швейними машинками, то і тут все досить просто. Навіть якщо у вас пристрій самого останнього покоління, що володіє великою кількістю функцій, то для пошиття більшості речей досить освоїти лише кілька основних швів. Решта функцій є лише допоміжними, які можна освоїти з часом. Власне всі інші труднощі, які можуть виникнути стосуються лише технічних питань при виконанні тих чи інших операцій. Але ми поділимося декількома порадами, які допоможуть вам раз і назавжди забути про страх перед роботою з тканиною, швейною машинкою та іншими атрибутами.

Корисні поради при розкрої

Перш за все, потрібно визначитися, з яким матеріалом доведеться працювати. Класифікують три основних види:

  • тканина;
  • трикотаж;
  • шкіра або дерматин.

Тканина і трикотаж мають основні і уточнив нитки, що визначають напрямок, по якому потрібно прикладати викрійки. Якщо їм слідувати, то виріб вийде рівним. Відходити від правила можна лише в особливих випадках, коли цього вимагає фасон моделі. А от шкіра дозволяє не зупинятися на вирішенні питання, де основне, а де уточное напрямок. Вона суцільна, і тому правило з напрямком ниток в даному випадку не діє.

Для того, щоб зрозуміти чи вистачає матеріалу для пошиття того чи іншого виробу, потрібно розстелити полотно і прикласти зверху всі деталі викрійки. Але при цьому варто враховувати місце, необхідне для припусків. Найчастіше залишають по 2-3 см від кожного краю. Якщо вийде надто тісна виріб, завдяки припуску можна буде його розшити.

Тонкощі, про які повинні знати

Робити розкрій необхідно на великому зручному столі, що має рівну поверхню, використовуючи спеціальні комплектуючі для шиття . Не варто приколювати викрійки шпильками, так як від них можуть залишатися сліди на полотні. Для фіксування краще використовувати важки, які не дадуть папері з'їжджати з наміченого місця.

Не забувайте разутюжіваем шви. Це дозволить отримати в результаті акуратне виріб. При разутюжке потрібно використовувати парова праска. Тільки завдяки пару можна виконати повноцінну операцію. Якщо довелося працювати з делікатним матеріалом (органної, шифоном, шовком), то краще між ним і праскою покласти суху марлю. Так можна бути впевненим, що праска не зашкодить тканини.