Понеділок 9:00 - 16:00 Вівторок 9:00 - 17:00 Середа 9:00 - 17:00 Четвер 9:00 - 17:00 П'ятниця 9:00 - 17:00 Субота 9:00 - 17:00 Неділя 9:00 - 15:00

Човник швейної машини: класифікація, види

Човник в швейній машині є найголовнішою її частиною. У сучасних виробах він виконує кілька функцій:

  • коливальні рухи;
  • обертання по вертикалі;
  • обертання по горизонталі.

Класифікація виробів

Сьогодні можна відшукати на ринку три різновиди цих механізмів:

  1. Вертикальні, які вчиняють подвійний оборот.
  2. Хитні.
  3. Горизонтальні.

Кожен з них має свої властивості і ціну.

качающийся човник

Це виріб вважається найпростішим. Найбільшу популярність він здобув ще в старих машинках, таких як «Чайка». Подібне виріб можна відшукати буквально в кожній швейній машині, яка не відрізняється високою вартістю. Тому він має цілий ряд недоліків. По-перше, істотно збільшується вібрація під час проведення робіт. По-друге, істотно знижується швидкість шиття. По-третє, довжина стібка обмежується лише 5 мм, а якість строчки не дотягує до прийнятих стандартів.

горизонтальний човник

Цей механізм прийнято встановлювати на швейних машинках середньої вартості. Найчастіше він зустрічається у виробах, ціна яких становить понад 250 американських доларів. Вважається, що це вид човника найбільш зручний з точки зору заправки шпулькою. Найчастіше вона проглядається в машинках завдяки особливому пластмасовому віконця. Розміщується воно найчастіше на голкової пластині. Завдяки цій особливості швачка може контролювати кількість залишилася нитки.

Так як відсутня хитавиця човника, вібрація під час роботи практично не помітна. Нижня нитка вкрай рідко плутається. Виріб не потребує до якоїсь особливої мастилі і рідко піддається цій процедурі обслуговування. Єдиним недоліком цього пристрою вважається проблематичність регулювання натягу нитки. Для цього потрібно зняти деякі деталі.

вертикальний човник

Цей механізм подвійної обегания встановлюється найчастіше тільки в дорогих швейних машинках. Найчастіше такі агрегати використовуються на виробництві. Головною їхньою гідністю вважається тривалий період експлуатації, а також надійність. Вібрація під час роботи відсутній або практично непомітна. Нижня нитка ніколи не заплутається. Важливим переваг є доступ до елементу управління натягу нитка. Швачка з легкістю може змінити цей параметр в будь-який зручний для неї момент.