Понеділок 9:00 - 16:00 Вівторок 9:00 - 17:00 Середа 9:00 - 17:00 Четвер 9:00 - 17:00 П'ятниця 9:00 - 17:00 Субота 9:00 - 17:00 Неділя 9:00 - 15:00

Історія вишивки, особливості орнаментів і популяризація вишивальних машин

Сьогодні на ринку швейного товару особливою популярністю користуються машинки для вишивання . Це пояснюється інтересом до вишитим виробам і сучасним новомодним віянням в сторону автентичного одягу. Що цікаво, зустріти витончені візерунки можна не тільки на традиційних сорочках, сукнях. Все частіше дизайнери так прикрашають сумки, оригінальні аксесуари, предмети декору. Витончено і строго виглядають сорочки із суворим вишитим візерунком з-під класичного костюма. Кому ми зобов'язані таким методом декорування?


Історія вишиванки

«Батько історії» Геродот ще в 425 році до н.е. вперше описав вбрання древніх скіфів. Вони носили одяг, вміло прикрашену самими різними орнаментами. Такого оздоблення не було ні в однієї нації в світі. Одяг відрізнялася тонкою роботою і оригінальністю, тому що важко було зустріти ідентичне оздоблення. Це вже в наш час дослідники навчилися по одному тільки візерунку на сорочці визначати місце проживання, регіон, соціальний статус людини. Візерунки на одязі мають якийсь сакральний сенс і оберігають господаря від негативної енергії.


особливості орнаментів

Мало хто знає, що жінки за вишиванням вкладали в виріб не тільки свою копітку працю, а й добрі побажання, душевні помисли, які повинні були охороняти господаря речі. Такі знання передавалися з жіночого роду і були дуже цінні для наших предків. Так, існують такі види орнаментів нашої старовинного одягу:

  • геометричні знаки, значення яких було тісно переплетено зі слов'янською міфологією і несло певну інформацію про власника;
  • рослинна тематика, притаманна в більшості регіонів країни, яка передавала красу природи і її єднання з людською душею;
  • тваринний світ. Такі мотиви зустрічалися рідше, проте покликані засвідчити нерозривний зв'язок людей з зооморфними істотами.

Не останню роль в розшифровці автентичного вбрання предків грав колір і сам шов. Візерунки чорних тонів несуть енергетику темних сил, в такі наряди одягали померлих. Безневинні молоді дівчата носили білі сорочки, вишиті по білому, що підкреслювало їх скромність і чистоту. Червоний колір - особливий для нашого народу. Це символ роду, крові, здоров'я, сили і благополуччя. Одяг, прикрашена таким орнаментом, повинна неодмінно захищати власників та залучати удачу. Жовтий і зелений символізують достаток, нове життя і відштовхують негативну енергію від господаря такого оздоблення.

Роблячи вибір між сучасним одягом і стильним оригінальним варіантом автентичної, з цікавим орнаментом, зупиніться на другому реченні. Це дозволить вам мати незвичайну, ні з чим незрівнянну річ, яка має свою історію, духовність і навіть сакральний сенс. А допоможуть вам у цьому вишивальні машини, які можна придбати на нашому сайті. Вибирайте своє! Захистіть себе силами предків!