Понеділок 9:00 - 16:00 Вівторок 9:00 - 17:00 Середа 9:00 - 17:00 Четвер 9:00 - 17:00 П'ятниця 9:00 - 17:00 Субота 9:00 - 17:00 Неділя 9:00 - 15:00

Саржа - переваги і недоліки народної тканини

Про походження слова саржа є багато різних теорій. Деякі фахівці відносять його до латинського, французької або італійської зику. Проте, як би трактувалася лінгвістична складова слова, воно означає одне - шовкова. Відрізняється тканину від інших виробів своїм специфічним блиском.

переваги саржі

Цей матеріал відрізняється тим, що його можна створити з різної сировини. Це може бути і синтетика, і шовк, бавовняна нитка. Головною відмінністю від інших видів виробів є товщина нитки.

Переваги саржі полягають в наступних її властивості:

  1. Тканина забезпечує відмінне зігрівання в холодно-яку пору року і дозволяє охолодити тіло в жарку погоду.
  2. На матерії не утворюється кругляки навіть після декількох прань.
  3. Матеріал не парить, а значить, що носить одяг людина не потіє.
  4. Швидко висихає після чистки.
  5. Тканина не створює алергічної реакції навіть при тривалому контакті зі шкірою людини.
  6. Одяг з саржі не вбирає запахи.
  7. Статичну електрику не утворюється на матеріалі.
  8. Матерія має прекрасний зовнішній вигляд.
  9. Якщо обробити тканину різного роду просоченнями, то він набуває водовідштовхувальні властивості, стійкість перед хімічним і масляним впливом.
  10. Відбувається швидке вбирання вологи і випаровування її через верхній шар одягу.

Недоліком матеріалу є те, що деякі бавовняні вироби можуть дати незначну усадку після прання.

застосування саржі

Ця матерія використовується для створення великої різноманітності виробів, корисних для людини. І шлях свій вона бере з історії. Під час золотої лихоманки, тканину використовувалася в якості матеріалу для створення штанів людей, які працюють на копальнях. Якщо використовується бавовняне сировину, то з нього виходить відмінний спецодяг. Її найчастіше використовують працівники харчової, хімічної, нафтопереробної сфери діяльності. Також з саржі створюється чимало медичних костюмів.

Завдяки властивості відштовхувати і швидко випаровувати вологу, з неї виходять якісне покриття для матраців. Якщо ж тканина дуже груба, то вона використовується для створення деяких інструментів. Зокрема це можуть бути спеціальні ремені або складові для абразивних виробів.

При використанні вовни, тканину прекрасно зарекомендувала себе в якості матерії для костюмів, брюк та іншої офіційної верхнього одягу.